štvrtok 20. augusta 2015

Bezplatná doprava alebo ako ŽSR štát tunelujú.

Bližše neurčený deň roku 2015, železničná stanica Trnava, výdajňa cestovných lístkov.
  "Dobrý deň!"
  "Dobrý! Prajete si?"
  "Prosím si lístok na bezplatnú dopravu do Cífera."
  "Môžem poprosiť o preukaz?"
  "Ano, nech sa páči!"
  "Ďakujem... v poriadku..."
Klap! Klap! Klap! Klap! Pani za okienkom čosi naťukala do klávesnice a z tlačiarne vyšiel lístok. Je to síce výraznejšie pomenšie, ako keď sa cestovalo za komunistov, kedy sa na kartónové lístky iba vyrazil dátum. Ale lístok je na svete. Naučeným pohybom sympatická dáma za okienkom mlčky posunula lístok deduškovi. Ten zaďakoval, ako to už majú v krvi páni skoršie narodení, a už sa chystal odísť. Urobil tak štvrtinovú otočku, keď na chvíľu zmeravel a zahľadel sa pozorne na lístok. Bolo vidieť, že tam čosí nesedí. Dedko sa zvrtol a vrátil sa späť k okienku
   "Ja som chcel lístok do Cífera, no Vy ste mi dali lístok až do Bratislavy!"
  "To je v poriadku, môžete cestovať až do Bratislavy, je to zadarmo, teda je to jedno!"
  "Prečo mám ale lístok do Bratislavy, keď chcem ísť len do Cífera?"
  "To je v poriadku, v Cíferi môžete vystúpiť a lístok zahodiť. Máte to za jednu cenu, nie? Buďte rád, že to máte zadarmo. Iní si za to musia platiť. "
  "Ale..."
  "Ďaľší prosím!"
Dedkovi to nesedelo. Väčšinu života prežil v časoch, keď človeku stačil zdravý rozum. Veci mali svoje pravé mená (že priatelia LGBT?) a javy svoje dôvody. Ale prečo sa teraz musí cestovať do Cífera s lístkom, ktorý má cieľovú stanicu až v Bratislave? To veru nebude s kostolným poriadkom. Toto je už Kocúrkovo.

Dedko bol právom rozhorčený. Cítil, že sa stal súčasťou podvodu. Nuž veru, slovenské železnice našli fígeľ, ako tunelovať štát. Tlačia lístky na bezplatnú dopravu "mirnix-dirnix" (=ako sa im zľúbi) a prejazdené kilometre dôchodcami si nechávajú preplácať štátom.

Nie som odporcom bezplatného cestovania pre dôchodcov. Práve naopak, považujem to za geniálny spôsob, ako môže táto spoločnosť pomôcť deduškom a babičkám prežiť šťastnejší sklonok života i tým, že si sem-tam títo zájdu do mestečka medzi ľudí. Dôchodky sú biedne, pokiaľ človek v minulosti nekolaboraval s ateistickým režimom, sotva vystačia na prežitie. Odporcovia týchto zaslúžených výhod akosi neradi porovnávajú. Nuž tieto výhody majú aj iné vyspelé krajiny v EU a Fica tam veru nemajú. Krútil som hlavou nad iniciatívou študentov. ktorých do škôl vozia rodičia autom, akáže je to skrivodlivosť tá bezplatná doprava. No súčasne tí istí študenti ak cestujú vlakom cez celú republiku, namiesto nedotovaných "ícečiek a écečiek" jazdia dotovanými RegioJetmi. Nevychádzam z údivu, ako sa vysokoškolský študent nechá strhnúť politickou propagandou liberálnej lúzy a závidí dôchodcom pár desiatok centov, ktorými mu na cestu prispeje štát a súčasne ten istý študent si vezie svoju riť v žltom rýchliku, kde na trati medzi Žilinou a Trnavou mu štát (alebo EU?) prispeje na jednu cestu zhruba 10 eurami. Nerozumiem pravici, ktorá sa pred voľbami predháňa v ľúbivých sľuboch a maľuje občanom vzdušné zámky o dvojnásobných platoch a trinástych dôchodkoch. A tá istá pravica považuje akýkoľvek zákon zmierňujúci sociálnu biedu najslabších za dôvod pre hysterický povyk. Pokiaľ sa pravica nedokáže zjenotiť na základných hodnotových otázkach, neuvedomí si, že vo voľbách si občania volia tých, kto chce hájiť ich záujmy - haloooooo, prízvukujem, politici sú poverení napĺňaním očakávaní občanov krajiny - pokiaľ si politici budú myslieť, že voľby sú legitimizáciou otrokárskeho systému vizií psychopatov v štátnických funkciách, dovtedy liberálna pravica  nemá morálne právo sa ani len uchádzať o hlasy ľudu.

Nuž veru, za komunistov bolo v mnohom lepšie. Ak sme chceli cestovať vlakom do Bratislavy, dostali sme lístok do Bratislavy. A ak do Cífera len jednu zástavku, dostali sme lístok do Cífera a nie do Bratislavy - a to stálo len jednu korunu. Teraz je to cca 18 krát viac - teda o viac ako 1800% drahšie, no napriek tomu na Vás budú pozerať ako na parazita. Čože by teda chceli večne nasrdení železničiari? Že musia v práci pracovať? Že akosi zabúdajú slušne zdraviť a používať čarovné formulky "prosím a ďakujem". Pánom železničiarom prekáža, že prichádzajú o 10% bakšiš z vystavených lístkov vo vlaku, no súčasne tí istí železničiari doprajú bezplatnú dopravu pre celú svoju rodinu. A z čoho bude železnica žiť, až budú povolené homo a polygamné manželstvá...? A železničiari budú s celou republikou jedna veľká rodina s nárokom na bezplatnú dopravu ako zvýhodnenie železničiarskeho stavu?
Za komunistov bolo lepšie. Sviňu ste mohli nazvať sviňou, zlodeja zlodejom a chrapúňa chrapúňom. Komunisti sú stále pri moci. Len svini sa hovorí pán, komunistovi liberál, zlodejovi expert a chrapúňovi hovorca. Za komunistov sme veru nemuseli brať drogy preto, aby sme boli veselí a šťastní. Nie ako teraz.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára